'Wij als familie stonden machteloos'
Ervaringsverhaal
Maarten
Carla’s broer krijgt een psychose
Op Koningsdag werd Carla (36) om vier uur ’s nachts gebeld door het ziekenhuis. Haar broer Maarten (38) was met onderkoelingsverschijnselen opgenomen en het enige dat hij kon zeggen was “Bel mijn zusje!”. De artsen wisten niet wat er aan de hand was en waarom hij het water in was gegaan. Later bleek dat Maarten – die al vanaf jonge leeftijd kampt met psychische problemen – een psychose had gehad. Na die grauwe nacht begon zijn lange weg van herstel…
Maarten slikt al jaren medicatie tegen zijn psychische problemen. Dankzij die medicijnen lukt het hem om een stabiel leven te leiden. Carla: “Dat gaat zó goed, dat Maarten vervolgens stopt met zijn medicatie. Zonder overleg met zijn behandelaar. Daarna wordt Maarten weer onrustig en afwezig. Hij slaapt slecht, zondert zich af en verwaarloost zijn huis.” Maarten heeft op zulke momenten zelf niet door dat hij terugvalt. Hij haalt de werkelijkheid en waan door elkaar. “Wij als familie staan dan machteloos. We hebben totaal geen invloed meer op hem.”
Wateroefening
Op Koningsnacht escaleerde Maartens gedrag. Hij kreeg een psychose en volgde de ‘opdracht in zijn hoofd’ om het water in te gaan en oefeningen te doen. De politie trok hem er uiteindelijk met een heel team uit en brachten hem naar het ziekenhuis. “Deze gebeurtenis was een dieptepunt, maar ook een nieuw begin. Mijn broer bracht voor het eerst zijn leven in gevaar. We schrokken hier erg van.” De familie van Maarten schakelde het FACT-team van Yulius in om Maarten te behandelen. “Eindelijk kregen we een vast team met vaste aanspreekpunten. Dat was een verademing na een lange periode van ‘versnipperde zorg’.”
Opletten
In de maanden die volgden hielpen het FACT-team en de familie Maarten met zijn herstel. Ook zijn er individuele begeleiders ingeschakeld die Maarten thuis bezoeken. De focus ligt continu op het creëren en behouden van een zo stabiel mogelijk leven. Met therapie en medicatie lukt dit aardig. Jeroen gaat steeds meer vooruit. Carla: “Ik spreek mijn broer bijna dagelijks. Als ‘zusje’ probeer ik hem zoveel mogelijk te stimuleren en motiveren in de dingen die hij graag doet. Ook regel ik zijn financiën. Ik heb nauw contact met het FACT-team en de individuele begeleiders. Samen houden we een vinger aan de pols. Dreigt Maarten terug te vallen, dan grijpen we samen in.”
Sociaal netwerk
Maarten heeft naast zorg van het FACT-team en Individuele Begeleiding ook een vaste psychiater. De ‘formele kant’ van de zorg is dus sterk geregeld. Maar ook de mantelzorg – de informele kant – is prima in orde. “Mijn oma voorziet Maarten van boodschappen en eet wekelijks met hem. Mijn moeder helpt Maarten met het huishouden en eet meerdere keren per week met hem. Ik regel de administratie, heb nauw contact met Yulius en eet eenmaal per week met Maarten. Op deze manier heeft Maarten een solide netwerk én zinvolle daginvulling.”
Maarten blijft samen met zijn hulpverleners en familie hard werken aan herstel. Carla is dankbaar voor alle hulp die Maarten (en ook de familie) krijgt van Yulius. “Door de toegewijde en kundige medewerkers durven we weer vooruit te kijken. De hulpverleners zetten steeds alles op alles om mijn broer te helpen herstellen. Dat was en is niet altijd makkelijk, maar het gaat helemaal goed komen. We hebben eindelijk weer vertrouwen in de toekomst.”