Hechtingsstoornis

Vorige pagina

Wat is

het?

Hechtingsstoornis

Hechting is de emotionele, natuurlijke relatie tussen ouder en kind. Hechting geeft een kind een veilig en geborgen gevoel en is de basis voor alle latere relaties van het kind. Soms ontstaan er problemen in de hechting. Vaak komt dit door een traumatische ervaring of omdat een kind een tijd in een onveilige situatie heeft gezeten.

Wat zijn de kenmerken van een hechtingsstoornis?

Het kind heeft moeite om relaties met de ouders of verzorgers aan te gaan. Op latere leeftijd kan het kind ook moeite krijgen met vriendschappelijke relaties. Kinderen met hechtingsproblemen reageren afwijzend op sociaal contact, laten zich moeilijk troosten en tonen grensoverschrijdend gedrag. Ook kan het kind bijvoorbeeld angstig, teruggetrokken, onzeker of egocentrisch zijn.

Bij wie komt het voor?

Hechtingsproblemen kunnen ontstaan bij kinderen die een traumatische ervaring hebben gehad. Daarnaast hebben sommige kinderen een hoger risico, bijvoorbeeld adoptiekinderen, pleegkinderen, kinderen met een lichamelijke stoornis, huilbaby’s of kinderen die lang in het ziekenhuis hebben gelegen. Er is ook een verhoogde kans als ouders zelf onveilig gehecht zijn, psychische problemen hebben of als kind verwaarloosd of mishandeld zijn.

Yulius

locatie

Een hechtingsstoornis behandelen we op de volgende locaties:

Andere

woonplaats

Staat uw woonplaats niet onder locaties? Geen probleem. Wij hebben heel veel locaties en kunnen u wellicht ook ergens anders, maar toch dichtbij helpen. Vraag aan uw huisarts of wijkteam naar de mogelijkheden. Zij kunnen u namelijk doorverwijzen naar ons. Zij kunnen altijd contact opnemen met ons aanmeldteam op telefoonnummer 088 405 11 11.