Terug

Nieuws

Inloop Xiejezo werkt!

‘Samen helpen we de buurt aan een zinvolle daginvulling en bestrijden we eenzaamheid’

Ultieme samenwerking bij inlooplocatie Xiejezo van Yulius Wijkgerichte Zorg

“Iedereen is hier welkom!”, begint inloopcoach Sonja Staat haar verhaal. Deze enthousiaste zorgprofessional werkt twee dagen in de week bij Inloop Xiejezo in het Zuid-Hollandse Zwijndrecht. “Op de inlooplocaties van Wijkgerichte Zorg bieden we gezellige en nuttige activiteiten aan. Inloop Xiejezo is het bruisende middelpunt van de wijk.” Vanuit deze locatie werkt Wijkgerichte Zorg nauw samen met welzijnsorganisatie Diverz, wijkteam Vivera en hobbyverenigingen. Organisaties uit de buurt bundelen hun krachten en dat werpt zijn vruchten af…

Inloop Xiejezo wordt het beste omschreven als een modern buurthuis. Als wijkbewoner kun je hier voor heel veel zaken terecht. Sonja: “Allereerst zijn mensen natuurlijk van harte welkom bij Inloop Xiejezo van Wijkgerichte Zorg. Een indicatie is niet nodig. Wij ontvangen dagelijks zo’n 15-20 mensen. Sommigen zijn cliënt bij Yulius, maar merendeel komt ‘gewoon’ binnenlopen. Samen gaan we aan de slag: van tekenen tot knutselen en van koken tot beautymiddag. Tussendoor eten en drinken we wat. De sfeer is gemoedelijk, de contacten onmisbaar en de gesprekken waardevol.”

Breed aanbod
In het wijkcentrum zit ook welzijnsorganisatie Diverz. Zij beheren de locatie, geven Nederlandse les en organiseren bingo’s en themaevenementen. “Wij werken veel samen met Diverz. Zo organiseren we samen leuke activiteiten en medewerkers vervangen elkaar bij afwezigheid. Eén van onze inloopmiddagen wordt zelfs volledig georganiseerd door een vrijwilliger van Diverz. Ook stimuleren we alle bezoekers van het wijkcentrum om mee te doen aan evenementen. Ongeacht wie de hoofdorganisator daarvan is”, vertelt Sonja.

Spreekuur
Ook met het lokale wijkteam Vivera werkt Wijkgerichte Zorg intensief samen. Vivera biedt bewoners informatie en advies over wonen, zorg, welzijn en inkomen. Sonja: “Het wijkteam heeft drie keer per week spreekuur in het pand. Daarom zien we de medewerkers en cliënten vaak. Met medewerkers bespreken we zaken als de situatie in de wijk en bepaalde signalen die wij van de bezoekers van de inloop krijgen. De cliënten lopen vaak even binnen en soms haken ze aan bij activiteiten.”

50 pannenkoeken
Verschillende verenigingen bieden in het wijkcentrum activiteiten aan. Denk aan yoga, bridge, darten en buurtmaaltijden. Sonja: “Wij verwijzen onze deelnemers regelmatig door naar de verenigingen om een leuke bezigheid op te pakken. En onze bezoekers helpen de verenigingen weleens met het organiseren van activiteiten. Laatst bakte een groepslid bijvoorbeeld 50 pannenkoeken voor de Iftar-maaltijd.” Sonja en haar collega’s stimuleren de bezoekers actief mee te doen. Zo komen zij weer in hun eigen kracht.

De organisaties in het wijkcentrum werken intensief samen en krijgen het daardoor voor elkaar de buurt een breed en divers programma aan te bieden. Dit helpt bewoners met een zinvolle dagbesteding en bestrijdt eenzaamheid. Sonja: “Ik vind dit concept echt geweldig. We staan gezamenlijk voor dezelfde doelen. Dat is zoveel meer effectief dan ‘alles zelf doen’. Deze locatie loopt echt goed. Samen zijn we sterker en daar heeft de bezoeker veel aan.”


Wat is inloop precies?
Sommige mensen vinden het lastig hun dag in te vullen. Ze hebben bijvoorbeeld niet zoveel bekenden en/of werk. Wij bieden geïnteresseerden allerlei mogelijkheden om overdag iets te doen. Een voorbeeld daarvan is onze inlooplocaties. Wij geloven dat ieder mens, met of zonder beperking, kwaliteiten heeft. Vanuit deze kwaliteiten werken we samen aan het vergroten of behoud van de zelfstandigheid. Hierdoor is iemand in staat mee te doen in de maatschappij. Wij helpen mensen hier graag bij. Meer weten over onze inlooplocaties? Lees verder op deze pagina.