‘Ik krijg jongeren in beweging’

Annemieke is sociotherapeut bij Yulius

Al 13 jaar gaat Annemieke Knegt (36) met veel plezier naar haar werk. Tijdens haar opleiding pedagogiek liep Annemieke stage bij Yulius en ze besloot hier te blijven. De toegewijde sociotherapeut werkte sindsdien al voor diverse afdelingen maar is ervan overtuigd dat haar huidige werkplek écht het leukste is. En die tevredenheid straalt van haar af.

Annemieke geeft trainingen aan jongeren met autisme die verblijven in de kliniek van De Steiger in Dordrecht. Ze zette de modules om naar een passend concept voor haar doelgroep. “De modules vallen onder de programma’s ‘Zelfbeeld & Identiteit’ en ‘Communicatieve & Sociale Vaardigheden’. De trainingen helpen de jongeren ontwikkelen. Bij mij leren zij de theorie en bij mijn collega’s, de vaktherapeuten, brengen ze die theorie in de praktijk.”

Maatwerk
Haar werk geeft Annemieke voldoening. “Ik krijg cliënten in beweging. Het is een sport om de jongeren enthousiast te maken en als dat lukt ben ik trots op hen. Sommige deelnemers zijn bij aanvang van de training erg gesloten en bloeien tijdens de lessen helemaal op. Dan zie ik dat mijn werk er toe doet. Wie wordt daar niet blij van?”, vertelt Annemieke. Ze is erg geboeid door haar doelgroep, jongeren met autisme. “Dit is de mooiste doelgroep die bestaat. Samen gaan we een puzzeltocht aan waarbij ontwikkeling centraal staat. Dat is altijd maatwerk en dat lever ik graag.”

Waardering
Annemieke is blij met haar werk en met haar werkgever. Ze is tevreden met de arbeidsvoorwaarden, kan zich nog steeds professioneel ontwikkelen, werkt fijn samen met haar collega’s en voelt zich gewaardeerd. “Alles loopt hier gewoon lekker. Natuurlijk zijn er wel eens mindere periodes omdat de zorg nog steeds last heeft van bezuinigingen, maar samen vinden we steeds weer een oplossing. Mijn collega’s werken met dezelfde passie en drive als ik. We maken gebruik van elkaars kwaliteiten en lopen graag een stapje harder voor de cliënt.”

Niet welkom
Sociotherapeuten die bij Yulius willen werken wijst Annemieke – gekscherend – liever de deur. “Dat betekent dat ik concurrentie krijg en dat wil ik niet! Werken als sociotherapeut bij Yulius is écht de leukste baan die je kunt hebben en dat wil ik geen dag missen. Ik hoop dat ik hier nog lang en met veel voldoening mag blijven werken. En natuurlijk gun ik dat anderen ook.”