'Het is een uitdaging cliënten thuis te begeleiden'

Ellie is begeleider bij Yulius

Ellie Meijdam (56) is begeleider bij Yulius Wijkgerichte Zorg. Zij biedt cliënten met psychiatrische beperkingen in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden thuis hulp. Denk aan ondersteuning op het gebied van wonen, leren, werken en sociale contacten. Ellie zet alles op alles om cliënten te stimuleren in hun ontwikkeling. En met ruim 20 jaar ervaring lukt dat prima.

Ellie heeft meerdere diploma’s op zak. Ze voltooide de opleiding tot ziekenverzorger en volgde daarna allerlei trainingen en cursussen om zich te specialiseren. Haar laatste opleiding is de studie Contextuele Therapeut. Ellie: “Die opleiding volgde ik via Yulius. Ik begon hier als woonbegeleider, maar switchte daarna nog regelmatig van functie. Zo ben ik ook nog jobcoach en FACT-medewerker geweest. En inmiddels ben ik begeleider Individuele Begeleiding.”

Rugzak met ervaring
Deze leergierige medewerker kent Yulius op haar duimpje. Alle ervaring die ze opdeed is onbetaalbaar. Waar houdt ze zich nu mee bezig? “Ik begeleid mensen met psychiatrische problemen aan huis. Het gaat om mensen die zelfstandig wonen of die wens hebben. Samen maken we een plan met daarin de hersteldoelen voor komende periode. Daarna gaan we aan de slag. Het is heel leuk om deze cliënten te begeleiden in hun ontwikkeling. Dat geeft mij uitdaging.”

Zelf doen
Ellie werkt intensief samen met haar collega’s en de samenwerkingspartners in de wijk. “Maar ook de familie en andere naasten van de cliënt zijn voor mij belangrijke sleutelfiguren. Samen vormen we het netwerk voor de cliënt dat hem of haar goed kan helpen te groeien. In al het contact met de cliënt probeer ik zelfregie te stimuleren. De mate waarin een cliënt zelf leidend kan zijn in het contact verschilt. Ik kijk altijd naar wat iemand kan en sluit mijn houding daarop aan.”

Niet stilstaan
Met Yulius als werkgever is Ellie senang. De arbeidsvoorwaarden zijn in orde en de mogelijkheden om bij te leren zijn prima. “Yulius is een veranderende organisatie. Dat moet ook wel, gezien de ontwikkelingen in de zorg. Ik verander graag mee en stel mij flexibel op als het gaat om nieuwe ideeën. Met mijn teamleden heb ik een klik. Mijn collega’s hebben net als ik de drive om onze cliënten te zien bloeien”, vertelt Ellie.

Ellie raadt andere ggz-ers aan ook bij Yulius te komen werken. “Het is hier echt heel leuk. Het leukste aan mijn baan is dat ik een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid heb. Ik deel mijn werk zelf in en ga actief op pad. Het voelt bijna alsof ik een eigen zaak run. Dat vind ik echt een uitdaging. Maar de grootste uitdaging is natuurlijk het goed ondersteunen van de cliënt, want dat is waar mijn hart écht sneller van gaat kloppen.”