‘De cliënt neemt het voortouw, ik ondersteun’

Frank is begeleider bij Yulius

Meer dan de helft van zijn leven werkt Frank al bij Yulius. Hij startte op zijn 20e en is inmiddels 45 jaar. Deze gepassioneerde begeleider werkt met veel plezier op BW Volgerlanden, één van de beschermde woonvormen van Yulius Wijkgerichte Zorg. Frank vult zijn dagen met het ondersteunen van cliënten die ernstige psychische problemen hebben. Met hulp van Frank en zijn collega’s proberen deze mensen hun leven (opnieuw) vorm te geven. 

“Na mijn opleiding sociale dienstverlening begon ik bij Yulius. Ik zag toendertijd een advertentie in de krant waarin Yulius aangaf dat ze hulpverleners zochten voor een nieuwe woonlocatie. Ik werd direct enthousiast en dat enthousiasme is nooit meer weggegaan”, vertelt Frank. Hij is altijd al maatschappelijk betrokken geweest en helpt graag anderen. Daarom besloot Frank van ggz-zorg zijn werk te maken. Een keuze waar hij geen spijt van heeft.

Kartrekker
Als begeleider ondersteunt Frank cliënten die in de woonvorm wonen en cliënten die een eigen huis hebben (ambulant). “Die combi is heel aangenaam. Juist door die diversiteit in mijn baan verveel ik me geen dag. Voor beide doelgroepen staan het ondersteuningsplan en de hersteldoelen centraal. In ons contact is het belangrijk dat de cliënt het voortouw neemt en ik ondersteun. We noemen dit herstelondersteunende zorg.”

Ontwikkeling
Frank helpt cliënten op alle levensgebieden. Denk aan doelen op het gebied van wonen, werk, dagbesteding en sociale contacten. Frank: “Ik help mijn cliënten hun vaardigheden te ontwikkelen. Soms heb ik daar andere collega’s of andere organisaties voor nodig. Ook de omgeving van de cliënt is erg belangrijk in het herstelproces. Het is een mooie uitdaging om alles samen met de cliënt in goede banen te leiden. Als ik hem of haar dan zie opbloeien, geeft mij dat echt voldoening.”

Hart en ziel
Over Yulius is Frank erg tevreden. “Yulius is niet alleen een cliëntgerichte organisatie, ook de medewerkers staan voorop. Ik krijg volop ruimte om mij te ontwikkelen en voel mij gewaardeerd. Door de grootte van de organisatie ben je hier nooit uitgekeken. Ik ben daarnaast erg blij met mijn collega’s. Samen ondersteunen we de cliënt met hart en ziel. En ook de samenwerking met netwerkpartners is prettig. Wat mij betreft blijf ik hier nog minstens twintig jaar werken!”