Milieukeurmerk voor Yuliuslocatie Carnisselande smaakt naar méér
Nieuws
De locatie Carnisselande van Yulius is in november geslaagd voor de her-audit van de Milieuthermometer Zorg, niveau brons. Het gebouw aan Dennenhout 1 in Barendrecht voldoet aan 53 strikte milieucriteria, onder meer op het gebied van afval, installaties, ruimtegebruik, energieverbruik, schoonmaak en vervoer.
Adviseur duurzaamheid, milieu & energie van Yulius, Julius Nekkers, is tevreden: “De verlenging van het certificaat, een jaar na de eerste afgifte, is veelbelovend.” Yulius heeft in de zuidrand van Zuid-Holland maar liefst 60 locaties voor geestelijke gezondheidszorg, gespecialiseerd onderwijs en kantoorfuncties. “De locatie Carnisselande was de eerste, maar zeker niet de makkelijkste om op het gewenste niveau te brengen voor de Milieuthermometer”, vertelt Nekkers. “Het is een groot, complex gebouw waarin veel functies samenkomen, waaronder een polikliniek en dagbehandeling, de voorziening voor beschermd wonen Het Fundament en het Discovery College.”
De locatie Carnisselande in Barendrecht. De tekst gaat verder onder de foto.
Plicht én wens
Op en in het gebouw zijn onder meer 372 zonnepanelen en zo’n duizend led-lampen gemonteerd. Ook is afvalscheiding op de hele locatie ingevoerd en er zijn acht laadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd. Yulius heeft het voornemen om met steeds meer, ook kleinere gebouwen aan de eisen van het landelijke keurmerksysteem te gaan voldoen en het streefniveau naar zilver te verhogen. Dat het resultaat in Barendrecht met een relatief korte voorbereidingstijd werd behaald, schrijft Nekkers toe aan het grote enthousiasme binnen de organisatie om duurzamer te werken.
“De zorg is een grote sector en daardoor ook een grote vervuiler”, zegt hij. “Daarom voelen wij het als een plicht én een wens om ons milieubewuster te gedragen en het goede voorbeeld te geven, zowel naar de samenleving toe als naar onze medewerkers, cliënten en leerlingen. Omdat Yulius verspreid is over veel kleinere en enkele grote locaties, moeten we onze aandacht verdelen. Toch blijkt in elk gebouw wel winst te behalen en ook in het verkeer tussen de locaties en naar cliënten.”
Elektrisch wagenpark
Yulius is goed op weg naar een volledig elektrisch wagenpark. Nekkers: “Inmiddels is ruim de helft van onze 36 auto’s elektrisch en dat aandeel groeit. We hebben in de afgelopen twee jaar 24 laadpunten geplaatst.” In het Duurzaamheidsbeleidsplan van Yulius voor 2024-2028 zijn tientallen andere maatregelen en voornemens vastgelegd. “Variërend van heel groot tot heel klein, soms onzichtbaar voor het blote oog: denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van leidingisolatie of het optimaal inregelen van gebouwbeheersystemen, waardoor we energie besparen. Veel kleine maatregelen samen leveren uiteindelijk toch veel op.”
Binnenkort wordt een Yulius-breed ‘Green Team’ opgericht om verder handen en voeten te geven aan de uitvoering van het beleidsplan. Nekkers: “Dat team gaat verder werken aan het creëren van een dagelijkse werksfeer waarin iedereen bewuster is van de impact van de zorg en onderwijs op onze omgeving en andersom. En waarin we inzetten op het verminderen van uitstoot van gebouwen, energie en vervoer en spaarzaam en circulair werken met grondstoffen.”
Julius Nekkers, adviseur duurzaamheid, milieu & energie met een elektrische Yulius-auto en een laadpaal bij locatie De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht.